Intrebari frecvente - Este bine sa apelam doar la tratamente alopate, clasice sau sa apelam doar la terapiile complementare, naturiste?

Iata o intrebare pe care am auzit-o de multe ori. In cautarea raspunsului, suntem influentati de tipul de informatie la care avem acces, de argumentele pro si contra unui anumit tip de terapie, de obisnuintele noastre, de sugestiile si parerile mai mult sau mai putin avizate ale celor din jurul nostru, de modul cum suntem etichetati de ceilalti in functie de actiunile noastre, etc. Din pacate, exista cateodata si o unda de agresivitate in argumentatiile pro si contra (de ex.: "cum poti sa crezi in asa ceva?", "sunt doar leacuri babesti", "nu iau niciodata tratamente cu chimicale", etc.), ceea ce face mai dificila gasirea unui raspuns corect.

De fapt, insasi intrebarea are un caracter rigid, restrictiv, deoarece din start se pune problema unei alegeri exclusive, restrangand astfel variantele de raspuns. Altfel spus:"ori una, ori alta". 

Flexibilitatea in gandire este insa mult mai eficienta, inclusiv in cazul de fata.  
Vom observa astfel urmatoarele particularitati ale celor doua tipuri de terapii:

Terapiile alopate pun accentul pe componenta materiala, biochimica si mai putin pe cea energetica (electrica, magnetica, fotonica), vizand in principal refacerea resurselor si structurilor vizibile ale corpului.

Terapiile complementare pun accentul pe efectele determinate de campurile bioelectromagnetice, energo-informationale pe care organismul uman le genereaza si abia apoi pe efectele biochimice . In mod indirect, aceste efecte contribuie la optimizarea functionala a structurilor biofizice ale organismului, deci la vindecare. Un loc cu totul aparte il ocupa fitoterapia care actioneaza atat la nivel energetic cat si biochimic datorita substantelor active continute de plantele medicinale.

Iata, pe scurt,  de ce terapiile alopate si cele complementare nu se exclud ci trebuie alaturate, combinate in functie de cazul tratat, cu scopul de a obtine maximum de rezultat in beneficiul pacientului.

Este ceea ce se numeste "medicina integrata" , considerata de multi ca fiind medicina viitorului.

 Modul natural si neinvaziv in care terapiile complementare actioneaza, fara efecte negative asupra pacientului, precum si rezultatele excelente obtinute, confirmate de-a lungul timpului, fac din reflexoterapie, presopunctura si masaj, terapii indicate a fi folosite atat in scop profilactic, cat si in tratamentul afectiunilor acute sau cronice.
Iata cateva dintre indicatiile terapeutice:
* afectiuni ale aparatului digestiv (gastrita, ulcer, disfunctii hepato-biliare, constipatie);
* afectiuni metabolice (obezitate,anorexie,diabet);
* diverse tulburari ale aparatului cardiovascular si respirator (palpitatii, hemoroizi, astm, etc.);
* afectiuni renale si ginecologice;
* tulburari neurologice (migrene, nevralgii, etc.);
* reumatism, dureri articulare;
* boli endocrine si alergii;
* insomnii, oboseala, anxietate,indepartarea efectelor stresului de fiecare zi si imbunatatirea starii fizice si psihice;
* profilactic, in scopul mentinerii starii de sanatate, contribuind la buna calitate a vietii si integrarea activa in societate.