Servicii - TERAPII COMPLEMENTARE

Exista in zilele noastre o preocupare tot mai evidenta a oamenilor de a cunoaste si de a pune in practica principiile care stau la baza unei vieti sanatoase. 

 Conform definitiei date de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS):

"Sanatatea reprezinta starea completa de bine din punct de vedere fizic, mental si social. Ea nu inseamna doar absenta bolii si a infirmitatii".

Iata, deci, caracterul multiaxial al sanatatii: sanatatea fizica, mentala si sociala. Definitia descrie o stare ideala, spre care tindem in mod natural, ceea ce inseamna responsabilizarea permanenta a individului, dar si a societatii in contextul in care ne referim la sanatatea colectiva, pentru pastrarea starii de sanatate.

Pornind de la aceasta definitie ce reprezinta un concept pozitiv, integrativ, modern, vom desprinde cateva aspecte principale:

- sanatatea este o stare de bine din punct de vedere fizic, adica organismul functioneaza la parametri fiziologici normali, individul poate munci, isi poate desfasura activitatile zilnice.

-starea de bine in plan mental-emotional inseamna ca individul are capacitatea de a-si gestiona desfasurarea proceselor psihice, nu se confrunta permanent cu stari de anxietate, neliniste, frica, deprimare si are capacitatea de a face fata stresului zilnic.

-starea de bine in plan social insemna ca individul poate relationa cu alti membri ai societatii si poate mentine relatiile interumane, in acest fel el integrandu-se in societate.

-vom aminti aici si starea de bine din punct de vedere spiritual care include nu numai aspectul religios dar si  conceptiile si valorile personale ale individului ce ii influenteaza comportamentul in sens favorabil starii de sanatate.

 

Sanatatea este influentata de o serie de factori cu actiune concomitenta:

-factori biologici (constitutia individului, mostenirea genetica);

-factori de mediu: fizic si chimic (ex. poluarea), social, economic,  cultural, educational;

-stilul de viata. Stilul de viata se formeaza prin exercitarea  comportamentului individului sub influenta si conditionarea mediului social in care traieste acesta. Deci stilul de viata se formeaza sub actiunea mediului social. Mediul social influenteaza si conditioneaza comportamentul (deprinderile, obiceiurile,  atitudinile) dar si caracterul individului mai ales prin influentarea sistemului de valori personale.

Pentru mentinerea sanatatii, stilul de viata va trebui sa includa :

-alimentatie sanatoasa;

-somn, odihna activa;

-atitudine pozitiva ;

-evitarea stresului excesiv.

Cu alte cuvinte, putem spune ca sanatatea reprezinta capacitatea organismului de a se adapta armonios mediului in care traieste, dand astfel individului posibilitatea de a se manifesta in mod echilibrat, constructiv.

Terapiile holistice pleaca de la acelasi principiu al unitatii, conform caruia sanatatea nu se rezuma doar la organism, la planul fizic, ci cuprinde si planul mental-emotional, relatiile interumane si planul spiritual.

Toate aceste planuri se afla in interconexiune dinamica. Ele exista impreuna si se influenteaza reciproc, fiind in acelasi timp in relatie directa cu exteriorul(mediul extern in complexitatea lui).

Adaptarea si evolutia armonioasa a individului presupun doua aspecte:

- autocunoasterea (analiza) 

- schimbarea (actiunea).

 Cunoaste-te. Intelege-te. Accepta-te.

 Autocunoasterea este un proces permanent de introspectie, de autoevaluare . De ce permanent? Pentru ca omul este in permanenta schimbare ca si mediul in care traieste. Adaptarea este vitala pentru existenta noastra. Nu putem trai in dizarmonie cu noi insine si cu mediul (fizic,economic, social,etc.) fara a suferi consecinte ce vor afecta starea de bine.

Cine suntem? Care sunt aptitudinile si dorintele noastre? Care sunt limitele noastre in prezent? Ce am realizat pana acum? Ce am invatat din experientele trecutului? Care sunt aspiratiile noastre?

Autoevaluarea este, pentru oricine, un proces dificil. Implica, la un moment dat,  un grad de detasare, de obiectivitate.Trebuie sa avem in vedere faptul ca autoevaluarea, autocunoasterea ne ajuta sa evitam repetarea acelorasi greseli si intrebarile de genul : "De ce mi se intampla mereu aceleasi lucruri?" sau "De ce ajung mereu in acelasi impas?".

Fara autocunoastere, viata noastra risca sa se transforme intr-o bucla care se repeta, iar si iar, si care ne va epuiza inutil resursele fizice, psihice, energetice.

 Abia dupa ce am realizat autoevaluarea  vom efectua pasul urmator - schimbarea, cu scopul de a ne adapta noilor conditii, noilor situatii aparute, de a ne repozitiona astfel incat  sa ne manifestam aptitudinile si creativitatea in mod benefic, sa ne realizam aspiratiile, sa evoluam, sa traim frumos

Parcurgand acesti pasi in luarea deciziilor  vom reduce stresul, risipa de energie vitala si ne vom putea recastiga si pastra starea de sanatate pentru cat mai mult timp.

Venim in ajutorul pacientilor folosind cateva dintre terapiile holistice, complementare in procesul de vindecare si reechilibrare :

-presopunctura;

-reflexoterapia;

-masajul terapeutic;

-curatare si reincarcare energetica.

Presopunctura

Reflexoterapie

Tehnici de echilibrare energetica

Ce inseamna curatarea energetica? De ce este necesara? Despre reincarcare si echilibrare energetica.

detalii

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic.

detalii